29 november 2021

Honden trainen? Maak deze fouten dan niet

2 min read

De beste manier om je hond te trainen is natuurlijk met behulp van snoepjes, beloningen of een hondensnack. Wel is het heel belangrijk om goed om te gaan met het geven van beloningen. Zo vergeten mensen op cruciale momenten een beloning te geven of sommige baasjes geven beloningen op momenten dat het juist niet moet. Volg daarom bij het trainen van je hond de volgende raad op en voorkom fouten tijdens de training. Wil jij een hondensnack kopen? Kijk dan eens op de website van Aware Pet Products.

Te weinig beloning

Wanneer je je hond een nieuwe truc wil aanleren, dan doe je dat door middel van het geven van een beloning bij het opvolgen van een commando en een gebaar. Wanneer je hond dit opvolgt, is het van belang dat je dit gedrag beloont. Dit doe je vooral bij de eerste keren door middel van het geven van een snoepje. Ook is het belangrijk dat je de hond daarbij prijst. Een hond is namelijk ook op zoek naar erkenning van zijn baasje. Wanneer je geen reactie geeft bij het goede gedrag van de hond, kan dit ervoor zorgen dat je commando volgende keer wordt negeert. Ook bij het uitblijven van een beloning kan een commando of gebaar niet meer worden opgevolgd. Zorg daarom dat je de hond regelmatig beloont wanneer hij naar je luistert. 

Te veel belonen

Wanneer je hond naar je luistert op het moment dat je “zit” roept, geef je hem uiteraard een beloning. Toch als je dit overmatig beloont, kan de hond gedrag gaan vertonen waarbij de commando’s niet meer worden opgevolgd. Je moet daarom niet áltijd belonen wanneer je hond doet wat je zegt. Het prijzen van je hond alleen kan ook voldoende zijn. 

De oplossing

De oplossing wanneer je hond je negeert of niet meer luistert naar je commando’s is het belonen van je hond op een onvoorspelbare manier. Wanneer je “zit”, “af” of “blijf” roept, moet het voor de hond spannend blijven of hij wel of niet een snoepje krijgt. Op die manier blijft de hond ook uitgedaagd worden. Beloon dus niet om en om, of twee keer niet en één keer wel, maar hou het voor zowel je hond als jezelf onvoorspelbaar. Een hond heeft namelijk snel de volgorde door. Wel is het van belang dat je áltijd lof voor je hond hebt, bij het opvolgen van commando’s. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *